Porodnické násilí je u nás stále přítomno, v evropském srovnání jsme na tom ale lépe než dřív

TISKOVÁ ZPRÁVA

Hnutí za aktivní mateřství

10. května 2024, Praha

Na jaře proběhlo v Praze malé, nenápadné mezinárodní setkání. Sjely se zástupkyně iniciativ, které usilují o pozitivní změnu porodní péče a aktivně vystupují proti porodnickému násilí. Debata ukázala, že porodnické násilí stále ještě z porodnictví ani ve vyspělých zemích nezmizelo.

Potěšující ovšem bylo vidět, že Česká republika si jinak vůbec nevede špatně. Máme ve srovnání s dalšími evropskými státy mj. nižší procento císařských řezů – a obdivuhodný je i zlepšující se přístup ze strany zdravotníků. Mnozí jsou otevřenější novým informacím, vstřícnější, v některých našich porodnicích už se využívají zajímavé pomůcky jako je kupříkladu ženská bylinná napářka a speciální porodní stoličky, závěsné systémy a podobně. Mnohde už je samozřejmostí, že když už musí porod proběhnout operativně, po císařském řezu nikdo neodnáší zdravé dítě od matky, ale podporuje se vzájemný kontakt, bonding. Tzv. laskavý nebo šetrný císařský řez nabízí například Havířov a FN Ostrava, požadovat ho mohou ovšem ženy kdekoliv.

Potěšující ovšem bylo vidět, že Česká republika si jinak vůbec nevede špatně. Máme ve srovnání s dalšími evropskými státy mj. nižší procento císařských řezů – a obdivuhodný je i zlepšující se přístup ze strany zdravotníků. Mnozí jsou otevřenější novým informacím, vstřícnější, v některých našich porodnicích už se využívají zajímavé pomůcky jako je kupříkladu ženská bylinná napářka a speciální porodní stoličky, závěsné systémy a podobně. Mnohde už je samozřejmostí, že když už musí porod proběhnout operativně, po císařském řezu nikdo neodnáší zdravé dítě od matky, ale podporuje se vzájemný kontakt, bonding. Tzv. laskavý nebo šetrný císařský řez nabízí například Havířov a FN Ostrava, požadovat ho mohou ovšem ženy kdekoliv.

Pozitivní změny: nová doba porodní nastává pomalu, ale jistě

Klasická porodní lůžka jsou stále nejčastější pomůckou porodních sálů. Mají svůj význam, ale málokde umí porodní asistentky a lékaři rodící ženy podpořit, aby plně využily jeho potenciál. Pomůcka je pak velmi omezuje. Porodní sál by měl k tomu nabízet víc možností: porodní stoličku, vanu, žebřiny či obyčejnou žíněnku. Novinkou, která se objevuje i na českých porodních sálech, je porodnický gauč. Ten poskytuje velmi variabilní využití.

Hnutí za aktivní mateřství letos v květnu završí 25 let“, říká jeho předsedkyně a spoluzakladatelka Petra Sovová. “České porodnictví se za tu dobu i našim přispěním výrazně proměnilo a rozhodně k lepšímu, ovšem celkově je náš systém péče stále nevyhovující. Znamená to třeba, že mnoho žen může prožít skvělý porodní příběh, pokud jsou aktivní a komunikují. Ty, které čekají, že dobrá péče je samozřejmostí všude, mohou narazit. Kupříkladu na zastaralé postupy, zbytečné narušování procesu porodu či škodlivou separaci dítěte po porodu. Zapojujeme se do tvorby koncepce péče o ženu a dítě, ta tu překvapivě dosud chybí, v centru jsou spíš poskytovatelé péče než její příjemkyně. Ovšem právě rodička a její dítě, tzv. MotherBaby jednotka, je nejdůležitějším článkem systému, kolem této dvojice se má celá koncepce točit a soustředit se na její potřeby. Péče je pak bezpečnější. Stále věřím v lepší porodní časy!

Světový týden respektu k porodu

Česko se zapojuje díky akcím Hnutí za aktivní mateřství už od roku 2006, přidávají se i drobné lokální akce v regionech.

Letošní téma je vypovídající: Informace – Rozhodování – Péče. Odkazuje na důležitost dostupnosti dat, jenom tak se můžeme coby příjemci péče dobře rozhodovat, jedině tak poznáme, zda je péče zdravá a bezpečná. Evidence Based Practice, tedy péče (praxe) založená na důkazech, by měla být samozřejmostí v každém zdravotnickém zařízení, nejen v porodnicích. Ovšem v Česku je do s daty složitejší, jak popisuje Lenka Laubrová Žirovnická z Asociace pro porodní domy a centra: „Letošní ústřední téma Světového týdne respektu k porodu v sobě snoubí všechny tři pilíře naší aktivistické a advokační práce. Česká veřejnost po letech soudních sporů vyzískala porodnická data, jak se kde rodí! Ač jsou data „špinavá“ a nekompletní, tak je to slibný počátek otevřené komunikace poskytovatelů služeb s příjemkyněmi péče. Ženy budou moci rozhodovat více informovaně i o volbě místa porodu. Věřím, že budou žádat flexibilnější řešení svých potřeb – data ze zemí, kde porody v porodních centrech, porodních domech a ve vlastním sociálním prostředí jsou integrální součástí systému a kde je interdisciplinární spolupráce normou, jasně ukazují, že pro fyziologická těhotenství není porodnice nejvhodnější místo pro porod.

Petra Sovová k tomu za organizační tým letošního Rodinného festivalu Respekt k porodu dodává: „Já vnímám situaci v českých porodnicích jako velmi nadějnou. Dochází k velkým pozitivním změnám jak ve vybavení nemocnic, tak hlavně v přístupu zdravotníků, což je mnohem důležitější než nějaké renovace a barevné tapety. Doporučujeme ženám, aby se na porod dobře připravily a se zdravotníky o tom, ideálně předem, komunikovaly. Základem rozhodování jsou informace – a ty všem rodičům bohatě nabízí právě náš festival Respekt k porodu. Na webu respektkporodu.cz najdete podrobný program, anotace přednášek i kontakty. Od čtvrtka 16. května v Hale 13 Holešovické tržnice v Praze, vstup do festivalových prostor je zdarma a máme i skvělou kavárnu!“.

V pondělí 13. května Světový týden respektu k porodu zahájí konference Sexuální výchova pro 21. století, kde se představí standardy pro sexuální výchovu Světové zdravotnické organizace pro Evropu a prostřednictvím dalších přednášek přiblíží možnosti sexuální výchovy v českých školách. Úterý a středa jsou pak vyhrazeny odborníkům*odbornicím, zejména porodním asistentkám a dulám. Program jim přináší supervizní setkání, přednášky o porodních polohách a možnostech zmíněného porodního lůžka a gauče. Ve středu 15. května zavítá do Prahy jihoafrická porodní asistentka Ruth Ehrhardt, povede celodenní seminář a představí svou knihu Základní potřeby rodící ženy, jejíž české vydání podpořil Nadační fond Propolis.

Oblíbení lékaři na Rodinném festivalu Respekt k porodu

Mezi přednášejícími se může rodičovská veřejnost těšit i na oblíbené lékaře. O efektivní komunikaci se zdravotníky pohovoří Doc. MUDr. Ondřej Šimetka z FN Ostrava, která je dlouhodobě progresivním a vyhledávaným zařízením. Z Litoměřického Centra porodní asistence přijede jeho vedoucí lékař MUDr. Petr Holba a na facebookové stránce festivalu osobně zve na svou přednášku i ústřední debatu, které se účastní: „Rád bych vás pozval na ústřední debatu festivalu i přednášku o fungování Centra porodní asistence a představení nutných změn, abychom se přiblížili porodu jako doma. Budu se na vás těšit!“.

 

Děkujeme všem, díky nimž můžeme každoroční festival pořádat.

www.respektkporodu.cz

Videopozvánky na festival

https://www.facebook.com/share/p/Fp4p3r4bM74b5E3P/

https://www.facebook.com/reel/315602811416053

Kontakty

Asociace pro porodní domy a centra APODAC, Lenka Laubrová Žirovnická, 777 639 288, lenka@apodac.org

Hnutí za aktivní mateřství, Petra Sovová, 776 465 486, petra.sovova@iham.cz

MUDr. Petr Holba, CPA Litoměřice, 602 186 840, petr.holba@kzcr.eu

www.kzcr.eu

Posted in nezařazené.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..